Home is Where the Heart is: Inside Designer Anthony Wilder’s Home

Maintaining the Architectural Integrity of Mid-century Modern Design: Anthony and Elizabeth Wilder Renovate their own Home

“Come Home to Extraordinary” is the brand statement for Anthony Wilder Design/Build in Bethesda, MD. Its Founder and Lead Architectural Designer, Anthony Wilder, and his wife, the firm’s President, Elizabeth Wilder, chose to live by their brand promise when they renovated their own home during the pandemic. 

Elizabeth recalls, “We had always wanted to renovate our home. The uncertainty brought on by the pandemic quickly firmed up our need to put a renovation plan in place.  We were concerned about the potential impact of CoVID-19 might have on our workforce. In March 2020, there was so much fear in general and fear in the marketplace.  We want to ensure our construction crews would have employment. Once the project began to take shape, Anthony and I found ourselves wondering why we waited so long to renovate.”

The home’s unique mid-century modern design was one of the reasons the Wilders were attracted to the property in the first place. “We were immediately drawn to the house.  There was so much to love:  the amount of light throughout, the beautiful one-story layout, an atrium, a pool and a tennis court,” says Anthony Wilder.

Midcentury modern house with red British car in driveway

After purchasing the Bethesda home in 2013, the Wilders initially made a few exterior improvements including painting the house white. Passionate about landscape design, Anthony upgraded the landscaping around the property; the sweeping green landscape now includes a Japanese Lace-Leaf Red Maple tree (in the center of the circular driveway) that the Wilders transported from their former home in Bethesda, as well as manicured boxwoods and tall trees for privacy.

Exterior before renovations in 2013
Anthony Wilder's house after renovation

The renovation allowed the Wilders to showcase the multi-faceted talents of their award-winning Bethesda design/build firm as they planned the interior remodel that would stay within the original footprint of the home originally designed by Grosvenor Chapman in 1963.

indoor courtyard in Bethesda midcentury modern house
View of the courtyard from inside the music room

Recently featured in Home & Design Magazine, Linda Hales writes of the original design, “Chapman drew a hollow square with a courtyard at its center. The house faces north, but doors and windows—many floor-to-ceiling—open to the landscape on all sides. The center atrium pours light into the interiors. Public rooms are grouped around the north, west and south sides, while sleeping quarters—the owners’ suite plus two bedrooms and baths—occupy the eastern side. A lower level includes another bedroom and bath.”

Bethesda, MD home remodel living room

The renovation has changed the way the Wilders live. “With its flat roof and boxy form, the outer structure changed little from its mid-century origins. But inside, a major renovation refreshed the design, chiefly converting single-purpose rooms into a larger, multi-functional spaces while respecting the footprint and integrity of the original design.” –Home & Design Magazine 

One of the first considerations when beginning the design was whether-or-not to remove the wall between the kitchen and dining room. The dining room, which is centrally located on the main floor, often sat vacant and rarely used. “We wanted our home to work for our lifestyle –we appreciate that the house easily lends itself to aging in place, but now, it also works for our entire family including our sons, their wives and our grandchildren” says Anthony.

Bethesda, MD kitchen before remodel
Bethesda, MD kitchen after remodel

“Having a space where everyone can gather was a huge factor in our decision to renovate.”

-Elizabeth Wilder

Wilder's dining room into kitchen after remodeling

By removing the wall between the kitchen and dining room, and adding a second, taller island in its place, the kitchen and dining room are now connected and therefore more functional and inviting. The taller island adds storage while creating a visual separation between the spaces without impeding views.

Dining room with Andrew Faulkner art
View from the kitchen into the dining room and foyer. Art: “Branches,” limited edition archival print by Andrew Faulkner
mid century modern fireplace
Wilders with two of their dogs in the Music Room

While the new dining room and existing music room offer more formal gathering areas, the remodeled kitchen serves as the hub of the home. The center, square island accommodates seating on three sides and is wrapped in marble with a sealed finish to eliminate the risk of stains. Clean and crisp, the white-on-white kitchen represents the modern minimalism that the Wilders are drawn to, while respecting the home’s original aesthetic.

As the lead architectural designer on the renovation, Maria Fanjul took her cues from Anthony and Elizabeth, while interjecting what she felt was the right direction for the project. Maria wanted to create more transparency between spaces on the main floor so when in the kitchen, you could see the central outdoor courtyard that is a focal point of the home’s original modern design.

Modern kitchen with simple white cabinets

“The lines of the cabinets were kept clean and simple,” says Shannon Kadwell, Anthony Wilder Kitchen & Bath Designer. In addition, Maria, Shannon, Anthony and Elizabeth embarked on an extensive search for the right slab of marble for not only the island, but also for the perimeter countertops and backsplash. “We selected a stunning slab of Calacatta Lincoln marble,” says Kadwell.

The kitchen now speaks to the family’s lifestyle, and the Wilders love entertaining their sons (and their growing families), Micah and Ari Wilder, owners and operators of Zeppelin and Chaplin’s restaurants in Washington, DC.

Minimalist living room remodel in bethesda, MD

In the family room, minimalist custom cabinetry surrounds the TV and was designed to conceal everything from cables and electronics to pet supplies for their three dogs. Two bathrooms were also renovated, and the Wilders have plans to remodel their primary bathroom.

Guest bathroom after remodel
Modern Glass encased stairway
“Anthony and Elizabeth created a glass stairway surround that opens sightlines between the kitchen and family room” –Home & Design Magazine. During the renovation the basement door was converted to glass to introduce more natural light.

“It’s an emotional undertaking when renovating your own home. I definitely have even more empathy for clients making these tough decisions now that I had to make them for my own home.” -Anthony Wilder

The exterior renovation included relocating the hot tub, reconfiguring and expanding the rear deck and refinishing the tennis courts. “When we purchased the home, we didn’t know how much we would use the tennis court,” said the Wilders who now regularly to play both tennis and pickleball.

The Wilders enjoying fun time

In the backyard, the hot tub was integrated into the deck area and includes a built-in ‘dock box’ that doubles as storage for pool supplies and offers egress for the hot tub.

The basement features an additional guest room, two bathrooms, extensive storage and access to the two-car garage. Architect, Grosvenor Chapman, originally designed the house in the 1960s and the home even boasts a bomb shelter. “We love that this house has such an interesting history,” says Elizabeth.

Wilder family in music room
The Wilder Family in the music room. (L -R): Ari, Grayson, Claire, Anthony, Elizabeth, Johanna Hellrigl, Luca & Micah Wilder
Anthony Wilder and grandson, Grayson Wilder, sitting on new deck in the backyard
Anthony and grandson, Grayson Wilder, sitting on the new deck overlooking the pool.

Take a virtual tour of the Wilders’ house in this NBC4 Washington segment by reporter, Erika Gonzalez.

Photography by Anice Hoachlander.